Firefly Big Damn Hero – Enyhén spoileres könyvkritika

Ha egy sci-fi rajongót megkérdezünk arról, hogy melyik a legméltatlanabbul elkaszált sorozat, akkor minden bizonnyal Josh Whedon remekművét, a Fireflyt vágná, habozás nélkül. A sorozat ugyanis mindössze egyetlen évadot – 14 epizódot – ért meg, aztán fájó búcsút kellett inteni a Serenity legénységének és utasainak, valamint a Han Solo-t idéző űrwestern világának. Aztán szerencsére – a jó DVD-eladási adatoknak is köszönhetően – Whedon lehetőséget kapott arra, hogy 2005-ben egy egész estés film keretében zárhassa le a történetét, mely a Serenity címet viselte, s amelyre az eredeti szereplőket alakító színészek – Nathan Filion, Gina Torres, Alan Tudyk, Summer Glau, Jewel Staite, Ron Glass, Adam Baldwin, Morena Baccarin és Sean Maher – mellett Chiwetel Eljofor és David Krumholtz színesítette játékával az univerzumot. A film azonban lezárás volt, és egy tényleges elköszönés a sorozat karaktereitől és a franchise tévés továbbélésétől.

A Firefly világa egy időre háttérbe szorult mígnem tavaly februárban bejelentették, hogy a Serenity legénységének története könyv formájában fog folytatódni. A trilógia munkálataiban maga Whedon is részt vett. 

Ennek a sorozatnak az első kötete a James Lovegrove által írt Big Damn Hero című kötet, mely Amerikában tavaly novemberben jelent meg. A könyv magyar megjelenéséről egyelőre nem tudok, mindenesetre az olvasásra bátorítva igyekszem nem ellőni kritikámban a cselekmény spoilereit. 

Röviden összefoglalva olyan mintha egy új sorozatepizódot kaptunk volna, mely valamikor a Firefly évad és a Serenity film között játszódik. A történet illeszkedik a sorozat cselekményére, számos visszautalást kapunk, néha már szájbarágósan is, mintha folyton emlékeztetne a szerző arra hogy "ez történt eddig". Ez az epizódjelleg okozza azt is, hogy némileg elnyújtottnak érződik a kötet, a cselekmény az elején lassan halad, igaz ezért kárpótolnak az izgalmas flashback-ek és a pörgős lezárás. A karakterek esetében a szerző a főhősöket teszi nézőpont karakterekké, azonban a kilenc szereplő aránytalanul eltérő súlyt kap. Kifejezetten szórakoztató volt például a Jayne szemszögéből megírt fejezet, kár hogy nem kaptunk ebből többet – ahogy mondjuk több River, Simon, Wash vagy Kaylee fejetnek is örültem volna. A legnagyobb súlyt kétség kívül Malcolm Reynolds kapitány kapta, melyből nem csak jelen szorult helyzetét hanem a múltját, gyerekkorát és ifjonti motivációit is megismerhettük. A könyv elsősorban Mal-ról szól, ő áll a középpontban. Zoe is Inara is mesélője néhány fejezetnek – ahogy egy-kétszer a többiek is – de talán ha Mal mellett a könyv másik fő karakterét kellene megneveznem, akkor az Book lelkész lenne. Kifejezetten izgalmas volt Book szemszögéből figyelni a Persephone világát és alvilágát, és végre többet megtudhattunk a szerzetes múltjából is!

A cselekmény nem volt igazán meglepetésekkel teli, inkább a személyes motivációkról szólt, egy jelentősebb konfliktusba ágyazódva. Az azonban mindenképp remek ötlet és megoldás volt, ahogyan bemutatta a nagy háború veszteseinek, a Barnakabátosoknak a helyzetét, és azokat a jellemzőket amik az efféle nagy vereség feldolgozásával és fel nem dolgozásával járnak (gondoljunk csak a magyarság máig lelkileg meghatározó Trianon-tragédiájra, vagy épp, hogy hová fajult a németek első világháborús vereségének traumája). Ez a rész mindenképpen kiemelendő. Sajnálatos azonban hogy – tovább erősítve a sorozatepizód-jelleget – a cselekmény jórészt a Persephonén játszódik, így nem igazán ismerhettünk meg új világokat vagy olyan különleges vagy bizarr figurákat, mint például a Serenity film Operátora vagy Mr. Univerzuma. De talán nem is ez volt a cél, hanem inkább, hogy tovább mélyítsék a sorozatban megismert főhősök karaktereit. Talán az egész trilógiának ez a feladata, tekintve hogy amíg itt a címlapon is Malt és Zoét találjuk, addig következő kötet elején már Jayne mosolyog, és a fülszöveg is rá vonatkozik. Kiváncsian várom ezt a történetet, ahogy a trilógia záródarabját is, mely a borító alapján végre River Tamre fog fókuszálni, s az a Tim Lebbon írja, aki például a Star Wars Távoli csillagok kötetet is.

Ó és még valami. A sorozat Fox volt, tehát immár ez is Disney!

big_damn.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://screenknights.blog.hu/api/trackback/id/tr2814945516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

ScreenKnights

A Screen(K)nights blogot alapvetően kulturális és szórakoztató tartalmakkal, véleményekkel kívánjuk megtölteni. A témafelhozatal vegyes és sokszínű, érdeklődésünknek megfelelően. A blogon olvashattok majd filmajánlókat és véleményeket, könyvajánlókat éppúgy mint utazással, történelemmel kapcsolatos tartalmakat. Egyszóval minden ami érdekel minket:)

Friss topikok

süti beállítások módosítása